Skip to main content

Årshjul för kulturskoleelever

Nedan ser du ett årshjul med årligen återkommande aktiviteter som kulturskolans elever kan delta i. Arrangörer kan vara kulturskolor lokalt, regionalt eller nationellt, föreningar eller andra sammanslutningar. Klicka på den rubrik som du vill läsa mer om nedan. Kontakta oss om det är något mer arrangemang som du tycker borde vara med! regionalkulturskola@lund.se

 • Barn- och Ungdomsstämmor

  Barnstämman görs i samarbete med en kulturskola (olika varje år), där vi på kulturskolan under en eftermiddag har workshops, allspel (konsert) och god fika! 

  Ungdomsstämman tar plats på Barnens scen, i samband med att en av Sveriges främsta arrangörsföreningar – Malmö Folk – har ett arrangemang med konsert och danskväll. Ungdomarna får också testa på att spela några låtar till dansgolvet under kvällen.

  Hemsida med anmälan: Barn-och ungdomsstämma – Unga Musik i Syd

  Kontakt: Maria Bojlund, producent Unga/Folk och världsmusik på Musik i Syd

  0706-56 98 71 maria.bojlund@musikisyd.se  

  Arrangör: Ett samarbete mellan den aktuella kulturskolan, Skånes Spelmansförbund, Spelmansgården (Ninni och Laif Carr), studieförbundet Bilda och UNGA Folk (Musik i Syd)

 • Blockflöjtsfest

  i Skåne

  En regional speldag för blockflöjtselever i alla åldrar från hela skåne. En heldag med spel i olika grupper, möte med professionella musiker, en avslutande konsert, mat och umgänge. 

  Läs mer här: Blockflöjtsfest Skåne 2022 – Unga Musik i Syd

  Kontakt: Pia Loman pia.loman@lund.se 

  Arrangör: Ett samarbete mellan Regional Kulturskola Skåne och Musik i Syd, med bidrag från Kulturskolecentrum

 • Blåsmusikens dag

  En nationell dag som riktar sig till alla som spelar blåsmusik; barn, unga, amatörer och professionella i alla genrer och ensembleformer inom blåsmusiken. Under blåsmusikens dag samlas blåsmusiker i hela Sverige och visar vilken viktig roll blåsmusiken fyller för Sveriges nutida och framtida musikliv. 

  Hemsida: www.blasmusikensdag.com

  Arrangörer: Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige och en arbetsgrupp som representerar de professionella blåsorkestrarna och storbanden, försvarsmaktens orkestrar och hemvärnskårer, länsmusikorganisationerna, kulturskolorna, Riksförbundet Unga Musikanter, Sveriges Orkesterförbund, musikhögskolorna, Frälsningsarméns musikutskott, EFS, Svenska Missionskyrkans Musikkårer och Sveriges brassband.

 • Bästa Biennalen

  – konst

  Bästa Biennalen är en regional konstfestival som låter främst barn och unga möta samtidskonsten. Festivalen arrangeras vartannat år på en mängd olika platser och på en massa olika sätt, det kan vara tex utställningar, workshops och konstnärsmöten. Nästa festival sker 2023.

  Hemsida: https://bastabiennalen.se/konstbiennalen/om-konstbiennalen/

  Arrangör: säte Ystad konstmuseum, knappt 100 inblandade arrangörer, huvudfinansiär Region Skåne

 • Dansens Dag

  29 april 

  Dansens dag vill föra samman människor för att i fred och vänskap hylla dansen över hela världen. Etablerades 1982 av International Dance Committee och firas årligen den 29 april för att hylla skaparen av den moderna baletten, Jean Georges Noverre. 

  En stor arrangör i Skåne: 27 april: Dansens Dag | Dansstationen är Sveriges största fria gästspelsscen för dans! – Malmös dansscen

  Internationell arrangör: International Dance Committee IDC
  Hemsida: International Theatre Institute ITI (iti-worldwide.org)

 • Dubbelt av Dubbelt

  Dubbelt av Dubbelt är en viktig nationell mötesplats för alla som spelar oboe och fagott, instrument med dubbla rörblad. Dubbelt av Dubbelt riktar sig till alla åldrar och nivåer: unga och gamla, amatörer och proffs, nybörjare och långt gångna studenter. 

  Här finns chans att bl.a. spela ensemble, få privatlektioner av professionella musiker, delta på masterclass, få hjälp och tips i hur en bygger sina egna rörblad m.m.
  På plats på Musikhögskolan i Malmö är också instrumentutställare från bl.a. Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Instrument som behöver service kan lämnas in till någon av de lokala instrumentreparatörerna som snabbt hjälper till på plats.
  Detta är alltså ett tillfälle att få kontakt många med samma intresse!

  Kontakt: dubbeltavdubbelt@gmail.com eller projektledare Lucia Amerise lucia.mazvilaamerise@lund.se och Hanna Lövgren hanna.lovgren@lund.se 

  Hemsida och Anmälan: https://dubbeltavdubbelt.webnode.page/

  Arrangör: Kulturskolan Lund, Malmö kulturskola och Musikhögskolan i Malmö

 • Kulturskolans dag

  En stor manifestation för Sveriges kulturskolor arrangerad av Kulturskolerådet och alla intresserade kulturskolor. Gemensamt material och marknadsföringstips läggs upp på Kulturskolerådets hemsida.

  Hemsida: Kulturskolans dag – Kulturskolerådet (kulturskoleradet.se)

 • Kulturskolornas Sommarkollo

  Kollot riktar sig till elever på en musik- eller kulturskola i Skåne som yngst börjar 7an till hösten och som äldst börjar 3an på gymnasiet. Kollot är för de elever som vill utvecklas mer i sitt ämne vilket gör att förkunskaper är bra men inte ett krav. Viljan och lusten är viktigast. Lärarna kommer anpassa undervisningen utefter de elever som anmäler sig. De ämnen som är möjliga att söka varierar, se hemsidan.

  Hemsida: SOMMARKOLLO – Regional Kulturskola i Skåne (regionalkulturskolaskane.se)

  Kontakt: regionalkulturskola@lund.se

  Arrangör: Regional kulturskola Skåne tillsammans med ett antal kulturskolor i Skåne. Med bidrag från Kulturskolecentrum

 • Litteralund

  Under den årliga litteraturfestivalen Litteralund anordnas en skrivartävling för unga mellan 13- 18 år. Tjugo utvalda bidrag publiceras i en bok. 

  Hemsida: Litteralund är Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur. | Lunds kommun

 • Länk Skåne

  – ung dramatik 

  Länk Skåne är en regional scenkonstfestival där unga ensembler får en möjlighet att spela nyskriven professionell dramatik av Sveriges mest aktuella dramatiker. Skolor och amatörensembler i åldern 15-20 år får stöd av den professionella scenkonstvärlden under repetitionsarbete och avslutande scenkonstfestival. År 2024 är det dags för Länk igen, anmälan jan 2023.

  Hemsida: Vad händer när? | LÄNK (riksteatern.se)

  Arrangör: Riksteatern, regionalt och nationellt

 • Malmö Folk

  Festival

  Under Malmö Folk Festival, som riktar sig till alla åldrar med många olika programpunkter, organiserar Unga Folk ett spår för kulturskoleelever med workshops och konsert tillsammans med det aktuella årets inbjudna folkmusikgrupp. Låtarna har arrangerats för att passa olika nivåer och många olika slags instrument.

  Hemsida: https://unga.musikisyd.se/unga-folk/  

  Folkmusikkonsert med MP3 och gästande barn och unga – Unga Musik i Syd

  Kontakt: Maria Bojlund, producent folkmusik, Musik i Syd 

  0706-56 98 71 maria.bojlund@musikisyd.se 

  Arrangör: Unga Folk genomförs genom en lång rad samarbeten med spelmansrörelsen, utbildningar, studieförbund, arrangörsföreningar, fria kulturlivet och andra organisationer.

 • Pixel

  Skånes filmfestival

  Filmfestival för alla åldrar med mängder av filmvisningar och tävlingar i både film och spel i fyra olika klasser, tex Pixel Junior för alla under 16 år och klass 2 16-19 år. 

  Regler och anmälan: Regler och anmälan | Film i Skåne (filmiskane.se)

  Hemsida: https://filmiskane.se/sv/pixel

  Arrangör: Film i Skåne

 • RUM

  MusikRUM

  Riksförbundet Unga Musikanter anordnar en festival för barn och ungdomar 6-25 år med brinnande intresse för musik och dans. Festivalen anordnas på flera olika platser i landet med workshops och tävlingar i olika klasser för band- och ensembler, orkestrar och körer. 

  Hemsida: MusikRUM – RUM:s årliga festival för barn och unga – MusikRUM

  Arrangör: RUM – Riksförbundet Unga Musikanter – i samarbete med studieförbundet Kulturens, SvUB – Sveriges Unga Blåsare samt regionala musik- och kulturskolor.

 • Skapa Dans

  – unga koreografer

  Koreografitävling för unga dansskapare mellan 14-22 år där alla dansstilar är välkomna! I Skapa Dans är det koreografin som bedöms och tävlingen vill uppmuntra till eget dansskapande. Skapa Dans i Skåne sker på Skånes Dansteater i oktober.

  Hemsida: https://www.riksteatern.se/forening/riksteatern-skane/ovrigt/mer-om-skapa-dans/

  Arrangör: Skånes Dansteater i samarbete med Riksteatern

 • SKUSO

  Skånes ungdomssymfoniorkester

  Skånes Ungdomssymfoniorkester (SKUSO) är en symfoniorkester bestående av elever i
  åldrarna 12 till 16 år från Skånes alla kulturskolor. SKUSO repeterar till största del under sportlovet på Malmö Live Konserthus. Under sportlovet deltar även SKUSOs kör. Veckan avslutas med en konsert i den stora konsertsalen.
  I SKUSO får Skånes kulturskoleelever möjlighet att musicera i ett sammanhang som kanske inte finns tillgängligt på hemorten. Under sportlovet får eleverna delta i stor orkester ledda av en professionell dirigent, samt träna och spela med andra elever från Skåne som spelar klassiska instrument eller ägnar sig åt körsång. De får även lära av och spela/sjunga tillsammans med musiker från Malmö SymfoniOrkester och lärare från skånska kulturskolor som fungerar som instruktörer.

  Datum:
  14:e januari 2024, Malmö Live Konserthus. Orkestern träffas för första gången för en repetitionsdag.
  14:e januari 2024, Kulturskolan Höör. Kören träffas första gången för en repetitionsdag.
  19:e till 23:e februari 2024, Malmö Live Konserthus. Repetitioner för både orkester och kör sker dagtid måndag till fredag. Konserten äger rum fredagen den 23:e februari kl. 19:00.

  Ansökan:
  SKUSO tillämpar inte provspelning. Elever söker i samråd med sin lärare på kultur- eller musikskolan. Anmälan görs via SpeedAdmin och är öppen under oktober 2023.
  Elever i åldrarna 12 till 16 år som spelar följande instrument kan söka: Tvärflöjt, Oboe, Klarinett, Fagott, Valthorn, Trumpet, Trombon, Eufonium, Tuba, Slagverk, Violin, Viola, Cello och Kontrabas.
  Elever i åldrarna 10 till 16 som sjunger enskilt eller i kör kan söka.

  Urvalskriterier:
  Instrument:
  Olika instrumentgrupper har olika många platser i orkestern. Vi kan t ex endast ta emot
  6 trumpeter, men 30 violiner och 50 körsångare.
  Ålder: Orkestern premierar åldrarna 12 till 16. Därför kan du gärna söka även om du inte är i rätt åldersgrupp, du har ändå chans att komma med.
  Hemkommun: SKUSO strävar efter att ha en så bred regional representation som möjligt. Elever från små kommuner blir därför premierade.
  Kötid: Den som anmält sig först premieras. Är du osäker på om du anmält dig? Maila Karin Brodin för orkestern och Sara Sandström Korp för kören.

  Dirigent och repertoar:
  Dirigent för SKUSO 2024 blir Sofia Winiarski. Sofia är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och har sedan sin masterexamen 2022 snabbt etablerat sig som en eftertraktad gäst hos flera svenska orkestrar; bland annat Norrköpings symfoniorkester, Svenska kammarorkestern, Helsingborgs symfoniorkester, Gävle symfoniorkester och Arméns musikkår. Repertoaren kommer delvis innehålla material från SKUSO 2023, och består av en blandning av klassiskt, filmmusik, musikal och modernt.

  Deltagaravgift:
  Det kostar ingenting att delta i SKUSO.

  Frågor om orkestern
  besvaras av projektkoordinator Karin Brodin på karin.lindstenbrodin@lund.se
  Frågor om kören
  besvaras av körkoordinator Sara Sandström Korp sara.sandstromkorp@hoor.se

  SKUSO är ett samarbete med Regional Kulturskola, Malmö Live Konserthus AB och Musik i Syd.
  SKUSO möjliggörs med bidrag och ekonomiskt stöd från bland annat Swedbank och Sparbanken Skåne genom deras ägarstiftelser Skåne, Finn, Färs och Frosta och 1826, samt Stiftelsen Gripen, Kulturrådet och Musik i Syd.

 • SYCO

  Skåne Youth Concert Band

  Skåne Youth Concert Band består av ca 50 musiker som huvudsakligen är mellan 14-19 år. Målet med orkestern är att verka som morot för de lite mer ambitiösa eleverna, skapa tillfällen för dessa att träffa andra likasinnade och spela orkestermusik på en något högre nivå än vad man kanske gör till vardags. Orkestern övar en gång i månaden under hösten, konsert hålls i januari.

  Repertoaren vi för tillfället arbetar med återfinns i följande onedrive: https://1drv.ms/u/s!Ah5ldio6U-GYsELe3zBY9JIq6pIx?e=IredQp

  Kontakt: Jon.Lundberg@lund.se  

  Arrangör: Vellinge kulturskola med stöd från Kulturrådet

 • UKM

  Ung Kultur Möts

  En mötesplats och festival för kreativa unga där allt som kan visas i en utställning eller på en scen har en given plats!
  Ungdomar mellan 13 och 25 år är välkommen att vara med på UKMs festivaler.
  Runt om i sverige anordnas delfestivaler som sedan strålar samman till en riksfinal.
  Festivalen anordnas av olika aktörer i olika kommuner så kolla vad som gäller i din kommun. 

  Hemsida: https://www.ukm.se/startsida/ 

  Arrangör: Föreningen UKM Sverige

Kontakt Regional Kulturskola Skåne
regionalkulturskola@lund.se

Utvecklingsledare
Bella Tinghammar
gabriella.jonssontinghammar@lund.se
0768-705908