Ämnen & lärare på Kulturskolornas sommarkollo 2023 – under uppbyggnad!!

Info nedan är under uppbyggnad – snart är det komplett och vi bjuder in till anmälan! 

De lärare som kommer leda verksamheten på kollot är alla anställda på en musik- eller kulturskola i Skåne. De har särskilt sökt sig till kollot för att de brinner för sitt ämne och ser fram emot att jobba med ungdomar från hela Skåne.
Innan kollot kommer lärarna i respektive ämne bjuda in de elever som ska vara med på kollot till ett digitalt möte. Då kommer ni tillsammans kunna prata kring upplägget av kurserna för att se vad som går att påverka till detta års kollo.

Musik

Anmälan stängd

Har du lust att utveckla dig själv inom musik så är detta något för dig! Här spelar och sjunger vi i genrerna folk, jazz, pop och rock – musikstilar som har mycket gemensamt. Här finns fina melodier, snygga stämmor, coola riff och sköna grooves.

Vi kommer att musicera med alla dessa ingredienser och sjunga och spela med olika instrument, både akustiska och elektriska. Vi kommer att använda gehörsspel, noter och ackordanalys. Därför är det bra om du har förkunskap av något av dessa sätt att lära sig musik.

Är du nyfiken på att vara i ett band? Gillar du att spela på gehör eller vill du lära dig det? Vill du prova på att improvisera? Alla instrument är välkomna och du behöver några års spelvana. Vi kommer jobba med bl.a. samspel, sväng, frasering och att hitta sitt eget uttryck i musiken.

 

Ellen Pettersson: Ellen spelar och turnérar med många olika band som är inriktade på jazz, improvisation och pop. Hon spelar framförallt trumpet och gillar att experimentera med ljud på olika sätt, bland annat genom att använda sig av effektpedaler. I sitt jobb på kulturskolan i Landskrona undervisar hon i trumpet, trombon, baryton och blåsorkester.Johan Malmberg: Johan är musiker och lärare som är aktiv i ett flertal genrer. Han spelar huvudsakligen gitarr men även bl.a. bas, trummor och fiol. Han undervisar på kulturskolan i Skurup och frilansar som musiker.
Marike Cavetoft – har en karriär som country- och dansbandssångerska. Samtidigt som karriären tog fart utbildade jag mig till musik och engelsklärare och jobbar nu både i grundskolan (högstadiet) och på Kulturskolan i Hörby med sång och piano.
Jag spelade barytonsaxofon i ett storband med bara tjejer som hette ”Hotlips” när jag gick i gymnasiet – så lite saxofonspel blir det emellanåt. Jag brinner mest för pop och rockgenren och älskar att jobba med olika sorters bandkonstellationer.

 

Teater
Anmälan stängd

På teaterkursen på årets sommarläger kommer du som teaterelev arbeta tillsammans med två erfarna och välutbildade teaterlärare.
Vi kommer fördjupa oss i grundläggande drama- och teaterövning utifrån improvisation, berättande och text. Vi kommer arbeta med skådespelarens arbete med kropp, röst, föreställningsförmåga, koncentration och scenisk gestaltning.  Och som vanligt inom teatern tar vi oss an den här uppgiften på ett nyfiket, undersökande, lekfullt sätt där allas känsla av trygghet i gruppen – och med varandra- är grunden. 
Så klar kommer du få stå på scenen och ta emot applåder.  Vi visar upp det vi gör för varandra, men vi kommer även få tillfälle att visa upp för de andra lägerdeltagarna. 
Det är vår dagar som vi skapar tillsammans. Och vi ledare kan faktiskt redan nu lova att du kommer lära dig massor, utvecklas men främst av allt ha roligt och skratta mycket! 

Malin Bennborn Jag heter Malin Bennborn och jag har arbetat som dramapedagog och regissör i hela mitt vuxna liv. Nu arbetar jag på Sjöbos kulturskola och det är fantastiskt roligt.
Jag började med teater på gymnasiet för det fanns ingen kulturskola där jag växte upp. I teatergruppen fick jag nya vänner och en helt ny värld – där allt var möjligt – öppnades och i den världen har jag stannat. Teater för mig innebär att få leka, växa och utvecklas. Man vet inte hur det kommer bli. Man kan kämpa och skratta och gråta tillsammans. Det är sammanhållning och underbara vänner.

Caroline Arlestål Jag har alltid lekt och lekt och längtat efter att uttrycka den jag är. Det gjorde att jag valde att bli skådespelare och teaterlärare. Jag jobbar som teaterlärare på Kulturskolan i Eslöv och i Burlöv. Jag kommer ihåg mitt första sommarläger hur jag låg på överslafen i våningssängen och fnittrade med mina rumskompisar, hur jag sista dagen på lägerveckan stod på scenen och mamma och pappa satt i publiken. Jag mins hur jag på slutet av sommaren åkte tåg själv för första gången, för att hälsa på min nya bästa kompis från sommarlägret. Nu ska jag på läger igen. Men inte som elev utan som lärare. Jag hoppas att jag får vara med och ge er lika fina minnen av att vara på läger som jag själv har.

Bild
Anmälan stängd

Sommarkollo i bild och form/konst kommer i år att kunna erbjuda skapande med vattenfärg/akvareller, screentryck på textilier och andra roligheter inom bildämnet.

Melvin Moon
Melvin Moon är utbildad bildlärare och arbetar som lärare på Vellinge Kulturskola i ämnena bild och form samt animation. Melvin har arbetat på Kulturskolan i Lund i många år, då som lärare i ämnena nycirkus och drama. Han har även arbetat med foto och film och ser fram emot att att arbeta kreativt tillsammans.

Matilda Pyk
Malin Granroth, lärare inom Bild & form samt Serieteckning på Kulturskolan i Trelleborg. Jag arbetar även som bildlärare på Söderslättsgymnasiet samt håller i serieteckningsverkstad inom kommunen. Jag är också yrkesverksam serietecknare och illustratör och debuterade med min serieroman våren 2020 på Kartago förlag. Det ska bli jättekul att träffa er alla under kollot och arbeta kreativt ihop!

Dans

Anmälan stängd

På dansen kommer vi att testa olika dansstilar. Vi kommer att arbeta med både koreograferat material, dansteknik och improvisation. 
Lektionerna börjar med uppvärmning där vi jobbar med olika rörelsekvaliteter, styrka och smidighet. Vi arbetar med olika danskombinationer (som diagonaler) och avslutar med en koreografi.
Tillsammans sprider vi glädje genom dansen! Vi ser fram emot att få dansa med er!

Madeleine Hjerpe
Jag heter Madeleine och jag är legitimerad gymnasielärare i dans med utbildning från Stockholms Konstnärliga Högskola (tidigare Dans- och Cirkushögskolan).
Jazzdans är min huvudgenre, men jag har även dansat mycket modern- och nutida dans samt klassisk balett. Jag har arbetat på estetiska programmet dans på flera olika gymnasieskolor samt på kulturskola.
På mina lektioner är glädjen för dansen det viktigaste! Tillsammans skapar vi ett tryggt rum och en härlig stämning så att vi kan utforska dansens olika delar. Jag ser fram emot att få träffa er alla!

Nichole Olguin Jönsson
Jag är utbildad i London på Laine Theatre Arts och studerar på Karlstads universitet, pedagogik och dans. Hon har dansat och koreograferat olika projekt och uppsättningar. Just nu jobbar Nichole som danspedagog på Musikskolan i Kristianstad samt tar olika dansgig.
Min största passion i livet är att undervisa i dans och att dansa. Jag vill stötta, motivera och sprida glädje till varje elev för att de ska hitta ännu mer glädje i dansen samt utvecklas.

Cirkus

Anmälan stängd

Som filmelev på kulturskolans kollo kommer du att jobba med korta filmproduktioner som vi kommer visa i en livesänd TV-show sista dagen. Vi kommer med filmmediet utforska alla hemligheter på kollot, göra reportage, kortfilmer, musikvideos samt möta de andra grupperna och göra projekt med dem. Vi vill lära er att jobba med snabba produktioner som är roliga att titta på. 

Maria Andersson
Maria heter jag och jag jobbar som cirkuslärare på Skurups Kulturskola och på Drömmarnas Hus i Rosengård vilket jag har gjort under många år. Jag började träna cirkus när jag var 11 år och blev sen fast i cirkusvärlden. Gick cirkusgymnasiet i Ystad och efter studenten har jag fortsatt träna och åkt på utbildningar mest inom parakrobatik och akrobatik. I min undervisning lär jag ut de flesta cirkus discipliner dock är mina favorit discipliner trapets, parakrobatik, pyramider och golvakrobatik. Utöver att undervisa i cirkus har jag även uppträtt en del som parakrobat.

Carolina Lennryd
Jag heter Carolina, jag jobbar på kulturskolan i Skurup och på Drömmarnas hus i Rosengård, där undervisar jag barn och unga i cirkus. 
Själv började jag med cirkus som 17 åring och gick sen cirkusgymnasiet. Sedan dess har jag jobbat och uppträtt med cirkus som parakrobat i olika sammanhang. Parakrobatik och akrobatik är det jag brinner för och helst lär ut men har grunderna i det mesta. 

Projektgruppen

Magnus Rydlöv
Musiker, musiklärare och chef i Kulturskolan Skurup. Spelar flöjt, klarinett, gitarr mm. Skriver låtar. Han har på senare år ordnat fler stora läger för unga inom musik och cirkus. Anser att läger och kollo är bästa sättet att skapa ett flow, sammanhang, fina minnen och relationer.

Ulrika Börjesson
Jag har arbetat på Hörby Kulturskola i mer än 20 år och för tillfället är jag tillförordnad Kulturskolechef. Jag tycker det här med teater är väldigt roligt och därför är jag med i vår lokala teatergrupp Dramatörerna, där jag både spelar, skriver och regisserar.

Michael Sideridis
Michael är tillförordnad verksamhetschef på Staffanstorps Musikskola, där han tidigare arbetare som pianolärare i cirka tio års tid. Vid sidan om arbetet på musikskolan arbetar Michael som dirigent för Trelleborgs Kammarkör och som pianist i olika sammanhang.


John Bjerkert
John har jobbat med det mesta inom kulturskola. Först som slagverkspedagog och ensembleledare sedan som projektledare och chef. Nu samordnar han Skånes musik- och kulturskolor i projektet ”Regional kulturskola Skåne”. John har ett stort pedagogiskt intresse och har sin bakgrund som bandmusiker i diverse pop- rock och jazzorkestrar.

Bella Tinghammar
Bella har sitt hjärta i konsten och i att skapa sammanhang för många att mötas. Har arbetat som konstlärare och som chef på kulturskola och arbetar nu tillsammans med John i projektet Regional Kulturskola Skåne.

Alla vuxna som deltar i kollots organisation har visat godkända utdrag ur belastningsregistret

Utvecklingsledare:

John Bjerkert
John.bjerkert@lund.se
076-0683859

Bella Tinghammar
gabriella.jonssontinghammar@malmo.se