Ämnen & lärare på Kulturskolornas sommarkollo

De lärare som kommer leda verksamheten på kollot är alla anställda på en musik- eller kulturskola i Skåne. De har särskilt sökt sig till kollot för att de brinner för sitt ämne och ser fram emot att jobba med ungdomar från hela Skåne.

Musik

Anmälan stängd

Har du lust att utveckla dig själv inom musik så är detta något för dig! Här spelar och sjunger vi i genrerna folk, jazz, pop och rock – musikstilar som har mycket gemensamt. Här finns fina melodier, snygga stämmor, coola riff och sköna grooves.

Vi kommer att musicera med alla dessa ingredienser och sjunga och spela med olika instrument, både akustiska och elektriska. Vi kommer att använda gehörsspel, noter och ackordanalys. Därför är det bra om du har förkunskap av något av dessa sätt att lära sig musik.

Är du nyfiken på att vara i ett band? Gillar du att spela på gehör eller vill du lära dig det? Vill du prova på att improvisera? Alla instrument är välkomna och du behöver några års spelvana. Vi kommer jobba med bl.a. samspel, sväng, frasering och att hitta sitt eget uttryck i musiken.

 

Ulf Holmström
Ulf  är jazzmusiker som spelar saxofon, klarinett och tvärflöjt. Undervisar på Kulturskolorna i Skurup och Malmö. Spelar i storbanden Monday Night Big Band och Tolvan Big Band.Andreas Ralsgård
Andreas spelar olika musikstilar men oftast folkmusik på flöjt och saxofon i olika duos, trios och kvartetter. I sitt jobb på Kulturskolan i Landskrona undervisar han i saxofon, klarinett, flöjt, elbas, pop- och rockband och blåsorkester. Han tycker det är spännande att mixa både musikstilar och olika instrument.Sven Midgren

Sven är folkmusiker och jobbar som fiollärare i Simrishamn, där han undervisar i både folkmusik, klassisk musik och orkesterspel. Han har gedigen lägererfarenhet, både som deltagare och lärare, och gillar att hitta ett lekfullt och avslappnat samspel.

Teater
Anmälan stängd

På teaterkursen på årets sommarläger kommer du som teaterelev arbeta tillsammans med två erfarna och välutbildade teaterlärare.
Vi kommer fördjupa oss i grundläggande drama- och teaterövning utifrån improvisation, berättande och text. Vi kommer arbeta med skådespelarens arbete med kropp, röst, föreställningsförmåga, koncentration och scenisk gestaltning.  Och som vanligt inom teatern tar vi oss an den här uppgiften på ett nyfiket, undersökande, lekfullt sätt där allas känsla av trygghet i gruppen – och med varandra- är grunden. 
Så klar kommer du få stå på scenen och ta emot applåder.  Vi visar upp det vi gör för varandra, men vi kommer även få tillfälle att visa upp för de andra lägerdeltagarna. 
Det är vår dagar som vi skapar tillsammans. Och vi ledare kan faktiskt redan nu lova att du kommer lära dig massor, utvecklas men främst av allt ha roligt och skratta mycket! 

Malin Bennborn Jag heter Malin Bennborn och jag har arbetat som dramapedagog och regissör i hela mitt vuxna liv. Nu arbetar jag på Sjöbos kulturskola och det är fantastiskt roligt.
Jag började med teater på gymnasiet för det fanns ingen kulturskola där jag växte upp. I teatergruppen fick jag nya vänner och en helt ny värld – där allt var möjligt – öppnades och i den världen har jag stannat. Teater för mig innebär att få leka, växa och utvecklas. Man vet inte hur det kommer bli. Man kan kämpa och skratta och gråta tillsammans. Det är sammanhållning och underbara vänner.

Caroline Arlestål Jag har alltid lekt och lekt och längtat efter att uttrycka den jag är. Det gjorde att jag valde att bli skådespelare och teaterlärare. Jag jobbar som teaterlärare på Kulturskolan i Eslöv och i Burlöv. Jag kommer ihåg mitt första sommarläger hur jag låg på överslafen i våningssängen och fnittrade med mina rumskompisar, hur jag sista dagen på lägerveckan stod på scenen och mamma och pappa satt i publiken. Jag mins hur jag på slutet av sommaren åkte tåg själv för första gången, för att hälsa på min nya bästa kompis från sommarlägret. Nu ska jag på läger igen. Men inte som elev utan som lärare. Jag hoppas att jag får vara med och ge er lika fina minnen av att vara på läger som jag själv har.

Bild
Anmälan stängd

Som bildelev på kulturskolornas sommarkollo kommer du att få jobba inom tre olika områden; serieteckning, mönsterdesign och arbeta med sprayfärg. Inom delen med serieteckning kommer vi bland annat jobba med idéskapande, känslouttryck och symboler. Under passen med mönsterdesign kommer vi jobba med repetitioner efter era egna skisser och idéer och vi kommer under kollot även experimentera med sprayfärg. Undervisningen passar både nybörjare och erfarna bildelever. 

Nathalie Zimmerman Efter att ha avslutat Beckmans school of Design på 1990-talet har jag gjort väldigt många kreativa uppdrag och arbetat med kultur: illustrerat, gjort teaterkostymer, arbetat på animationsföretag och gjort serier. Det som alltid känts roligast är att skapa mönster. På senare år har jag arbetat på Kulturskolan i Skurup och undervisat i bild och textil, hållit i kreativa workshops och Skapande Skola-projekt. Idag jobbar jag som bildlärare på en skola i Skurups kommun. Det jag önskar och hoppas är att ni ska få upptäcka hur kul och spännande det är att skapa mönster och hur man kan skapa ett mönster med enkla medel. Och så hoppas jag att vi ska ha några riktigt roliga dagar tillsammans! Vi ses!

Malin Granroth
Malin Granroth, lärare inom Bild & form samt Serieteckning på Kulturskolan i Trelleborg. Jag arbetar även som bildlärare på Söderslättsgymnasiet samt håller i serieteckningsverkstad inom kommunen. Jag är också yrkesverksam serietecknare och illustratör och debuterade med min serieroman våren 2020 på Kartago förlag. Det ska bli jättekul att träffa er alla under kollot och arbeta kreativt ihop!

Film

Platser kvar – anmälan förlängd

Som filmelev på kulturskolans kollo kommer du att jobba med korta filmproduktioner som vi kommer visa i en livesänd TV-show sista dagen. Vi kommer med filmmediet utforska alla hemligheter på kollot, göra reportage, kortfilmer, musikvideos samt möta de andra grupperna och göra projekt med dem. Vi vill lära er att jobba med snabba produktioner som är roliga att titta på. 

Emelie Carlsson Gras  och Otto Vretare jobbar med film, installationer, konst och musik och driver kulturskolans POPiNTV där unga får prova på och göra filmer.http://www.popintv.se  Vi älskar kollo kanske för att vi aldrig fått åka på det själva. 

Projektgruppen

Magnus Rydlöv
Musiker, musiklärare och chef i Kulturskolan Skurup. Spelar flöjt, klarinett, gitarr mm. Skriver låtar. Han har på senare år ordnat fler stora läger för unga inom musik och cirkus. Anser att läger och kollo är bästa sättet att skapa ett flow, sammanhang, fina minnen och relationer.


John Bjerkert
John har jobbat med det mesta inom kulturskola. Först som slagverkspedagog och ensembleledare sedan som projektledare och chef. Nu samordnar han Skånes musik- och kulturskolor i projektet ”Regional kulturskola Skåne”. John har ett stort pedagogiskt intresse och har sin bakgrund som bandmusiker i diverse pop- rock och jazzorkestrar.


Björn Larsson
Björn Larsson är chef på Kulturskolan i Landskrona. Tidigare arbetade han som tonsättare och frilansregissör och hittar därför ibland vägen bort från skrivbordet och komponerar teatermusik, regisserar, ljussätter, dirigerar och skriver orkesterarrangemang på Kulturskolan (förutom att han chefar). Han ser mycket fram emot Kulturskolekollot som han tror och hoppas ska att skapa minnen för livet för alla deltagare.

Alla vuxna som deltar i kollots organisation har visat godkända utdrag ur belastningsregistret

Regional Kulturskola Skåne

Samordnare: John Bjerkert
Mail: John.bjerkert@lund.se
Ring: 076-0683859